In News

Waarom schiet Ethiopië vreedzame demonstranten dood?

Ethiopië moet buitenlandse waarnemers toelaten in gebieden waar ordetroepen afgelopen week tientallen demonstranten zouden hebben doodgeschoten. Dat vindt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. De beschuldigingen aan het adres van de veiligheidstroepen moeten worden onderzocht, zei Zeid Ra’ad al-Hussein.

In Ethiopië zijn bij recente protesten tegen de regering bijna honderd mensen gedood door leden van de politie en het leger. Dat stelt Amnesty International. Het cijfer van de mensenrechtenorganisatie komt overeen met dat van activisten. De Ethiopische regering spreekt niet over slachtoffers.

De meeste doden vielen het afgelopen weekeinde in het leefgebied van de Oromo, het grootste volk in Ethiopië. Meer dan zestig mensen zijn daar volgens Amnesty gestorven toen leden van de veiligheidsdiensten met scherp schoten op ‘vreedzame demonstranten’. In het gebied zijn al veel vaker doden gevallen.

Ook in de regio waar leden van het op één na grootste volk, de Amhara wonen, zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Vertegenwoordigers van beide volken klagen al geruime tijd over hun sociaal-economische achterstelling. Hun woede richt zich op de politieke leiding in de hoofdstad Addis Abeba, bij wie zij geen stem hebben.

Economie aanjagen en autoritaire politiek

Al sinds de val van dictator Haile Mengistu Mariam in 1991 wordt Ethiopië voornamelijk geregeerd door mensen van het Tigray-volk. Zij maken slechts iets meer dan zes procent van de bevolking van circa 95 miljoen mensen uit. De Oromo vormen zo’n 34 procent van de bevolking, de Amhara circa 27 procent. In het Ethiopische parlement telt de oppositie geen enkele zetel.

Het beleid van het Ethiopische bewind kent twee belangrijke pijlers. Op de eerste plaats is er het sterke accent op het verbeteren van de infrastructuur in het land, bedoeld om de economie aan te jagen. Daarbij zijn de afgelopen tien jaar veel successen geboekt. De economische groei van Ethiopië hoorde vorig jaar met ruim tien procent opnieuw tot de allerhoogste in Afrika.

Een uiterst autoritaire politiek vormt de andere pijler voor de machthebbers in Addis. Kritische activisten wordt de mond gesnoerd, persvrijheid bestaat niet en het internet wordt er soms, zoals ook de afgelopen dagen, platgelegd om proteststemmen te smoren. Ethiopië kent de nodige politieke gevangenen.

Oromo in opstand

De Oromo kwamen eerder dit jaar in opstand tegen plannen van de regering om landbouwgrond te confisceren voor de uitbreiding van de hoofdstad. Ook toen traden de veiligheidsdiensten keihard op. De plannen werden uiteindelijk opgeschort, maar sommige van de mensen die toen zijn opgepakt, zitten nog vast.

Het recente protest in het Amhara-gebied richtte zich met name tegen de vermeend illegale inlijving van het district Wolkayt bij de regio Tigray in het noorden. Hierover bestaat al langere tijd onenigheid. Opnieuw traden politie en leger hard op, vooral in de stad Bahir Dar.

Strijd tegen al-Shabaab

De Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot van Ethiopië, hebben in een verklaring gezegd ‘diep bezorgd’ te zijn over het optreden tegen de demonstranten. De kans is echter niet groot dat de VS zich tegen de Ethiopische regering zullen keren.

Ethiopië is een van de landen die al jaren militairen hebben gelegerd in het buurland Somalië. Zij zijn daar met name om te strijden tegen al-Shabaab, de islamistische terreurbeweging. In die strijd coördineren Ethiopië en de VS ook regelmatig acties. Dat gaat soms binnen, soms buiten het mandaat van Amisom, de vredesmacht van de Afrikaanse Unie voor Somalië.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid zegt in overleg te zijn getreden met de regering in Addis Abeba over de komst van waarnemers. De VN hebben, sinds in januari de eerste betogers werden vermoord, ‘geen enkele oprechte poging tot onderzoek en verantwoording gezien’, klaagde de mensenrechtencommissaris.

Ordetroepen brachten in het weekeinde in de regio’s Oromiya en Amhara tussen de negentig en honderd betogers om, meldden mensenrechtenorganisaties en de Ethiopische oppositie. De demonstranten waren te hoop gelopen tegen de onteigeningen die nodig zouden zijn voor de uitbreiding van de hoofdstad Addis Abeba.