In News

Betoging in Rotterdam tijdens Ethiopisch feest

ROTTERDAM – Een groep Ethiopische betogers heeft zaterdag een jubileumfeest van de Ethiopische regering in Rotterdam verstoord. De organisatie spreekt van tweehonderd demonstranten, de politie houdt het op ongeveer vijftig betogers. ,,Er zijn geen aanhoudingen verricht. We hebben op geen enkele manier hoeven optreden”, aldus de politie zaterdagavond.

De regering van het Oost-Afrikaanse land is 25 jaar aan de macht en voor de festiviteiten in een zaal in Rotterdam-Crooswijk waren de ambassadeur van Ethiopië, diplomaten en andere ambassademedewerkers uitgenodigd.

De betogers blokkeerden de ingang van de zaal omdat er volgens hen niets te vieren valt. Het afgelopen halfjaar zouden minstens vierhonderd mensen zijn vermoord tijdens grootschalige betogingen in het land. Tienduizenden anderen zouden zijn gearresteerd.

”Duizenden Oromo zijn gearresteerd en in hechtenis”, zo staat op pamfletten die de demonstranten zaterdag hebben verspreid. De Oromo is de omvangrijkste etnische groep in Ethiopië; ze wonen hoofdzakelijk in de regio Oromiya.

Het protest in Rotterdam was verder gericht tegen het gebrek aan vrijheid van oppositie en tegen landonteigeningen en andere mensenrechtenschendingen. Telegraaf